2012. január 11., szerda

Gyakran ismételt kérdések - 2. rész

Mi az a kártyamegosztás ? (card sharing, CS)
A műholdas előfizetői kártyát megosztod mással, vagyis (megfelelő eszközök segítségével) a partner ugyanúgy tudja nézni az előfizetett csatornákat, mint te. Ez oda-vissza is működhet, de akkor az igazi, ha több partnered van, és mindenki megosztja a kártyáját a többiekkel. Ezáltal  kialakul egy bonyolult hálószerkezet, ahol egy egyes tagoknak fizikailag csak 1 db kártyája van, mégis rengeteg különböző csomagot tudnak nézni.

Ez legális ?
NEM ! Szinte az összes szolgáltató szerződésben rögzíti, hogy TILOS az előfizetői kártyát bármilyen módon továbbosztani. Jogilag még súlyosabb a helyzet, ha pénzt kérsz vagy adsz a kártyamegosztásért.

Mi az, ami minimálisan kell a kártyamegosztáshoz ?
Kártyaolvasóval és internet eléréssel ellátott megfelelő műholdvevő (javasolt a Dreambox családból választani), megfelelő műholdas előfizetői kártya, állandó internet kapcsolat (nem kell túlságosan nagy sávszélesség) és spéci sharing programok. Kártya nélkül is használhatunk kártyamegosztást, de ebben az esetnem csak „élősködünk” a partner kártyáján.

Minden műholdvevő alkalmas erre ?
NEM ! Általában azok a típusok alkalmasak erre, amelyek (teljes értékű) Linuxot (pl. Geminit vagy Enigmát) használnak, és rendelkeznek internet kapcsolattal. Tipikusan ezek a drágább műholdvevők. A leggyakoribb modell a Dreambox és klónjai, de vannak persze egyéb megoldások is (pl. COM portal csatlakozik egy számítógéphez a box), ezeket csak „advanced” felhasználóknak javaslom.

Minden műholdas előfizetői kártyát lehet tovább osztani (sharingolni) ?

NEM ! Alapból csak azokat a kártyákat, amelyek nincsenek összepárosítva az előfizetés mellé adott műholdvevővel. A párosítás azt jelenti, hogy a kártya csak az adott boxban fog működni, máshol nem. Ha sharigot szeretnénk, akkor úgy kell előfizetni, hogy a szolgáltatótól csak kártyát kérünk, boxot nem. Ezt nem mindegyik szolgáltató engedi meg.

Hogy néz ki ez a kártyamegosztás ?
Tételezzük fel, hogy Kuala-Lumpur-ban van egy barátunk, aki a mi műholdas előfizetői kártyánkra az internet és néhány remek program segítségével kérést küld, amit megválaszol a kártya (a segédprogramok segítségével), ezáltal ö is tudja nézni a mi általunk előfizetett TV adásokat. Pont ugyanúgy, mintha az ö boxában is ott lenne a mi kártyánk. Ez visszafelé is ugyanúgy működik (vagy legalábbis működhet), ha neki van egy spéci Maláj előfizetői kártyája, azt mi is használhatjuk. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor már 30-40 partnerünk van....

Milyen spéci programok kellenek a sharing-hoz ?
Csináltam egy egyszerűsített összefoglaló táblát a legnépszerűbb sharing programokból:
  • a „Több partner kezelése” alatt azt értem, hogy több, független partnerhez tud oda-vissza sharingot kezelni.
  • a „Helyi kártya kezelése” azt jelenti, hogy a műholdvevőben lévő kártyával kommunikál, adatokat (EMM, ECM csomagokat) fogad és küld.
  • „Kapcsolódás kártyaszerverekhez”: kártyát kezelő programokhoz képes kapcsolódni. Akkor is képes rá, ha a helyi gépen futnak, és akkor is (internet segítségével), ha fizikailag egész máshol futtatják.
  • „Többféle protokoll támogatása”: a különféle protokollok támogatása, akár egyszerre is.
Mint látható, a CCcam és az Oscam mindent visz, de ha komolyabban el kezdünk foglalkozni a témával, látni fogjuk, hogy a többi programnak is van létjogosultsága.

Hogy lehet sharing partnert szerezni ?

Leginkább fórumok segítségével. Javaslom a www.cccamforum.com megfelelő topic-ját. Ha külföldi partnert szeretnénk, akkor az angol nyelv ismerete erősen javasolt. Mindig írjuk le, hogy mi mivel rendelkezünk local-ba (milyen kártyával) és milyen eszközzel szeretnénk megvalósítani a sharing-ot (pl. 24/7 Ubuntu cardserver). A PING idő sem mellékes. Ha Pakisztánból jelentkezik egy potenciális partner, ne számítsunk alacsony PING idővel ! Arra készüljünk fel, hogy a partnergyűjtés nem egy gyors folyamat. Általában 10 üzenetből 2-3-ra válaszolnak.
Sose feledkezzünk el róla, hogy ez alapvetően a cseréről szól, vagyis úgy nehéz lesz (de nem lehetetlen) partnert szerezni, hogy nem nyújtunk semmit cserében (nincs sharig-ra alkalmas kártyánk).
A másik, amiről szintén ne feledkezzünk meg soha, hogy ez alapvetően minden országban illegális tevékenység, úgyhogy figyeljünk az anonimitásra és a diszkrécióra !

Minek nekem küzdeni a cserepartnerekkel ? Ott a sok fizetős kártyaszerver (pay server)  az interneten ! Így még mindig olcsóbban jövök ki, mintha előfizetnék egy kártyára, amit meg tudok osztani !

Először: Miről is van szó ?
Általában külföldi honlapokon hirdető emberkék, akik fizetség ellenében biztosítanak hozzáférést a saját szerverükhöz, ahol „a világ összes” kártyája fellelhető. Jellemzően adnak néhány nap próbaidőszakot is. Itt nyugodtan lehet „élősködni”, nem várják el, hogy bármit is osszál feléjük.
Mi a gond ezzel ?
Túl azon, hogy a „klasszikus” kártyamegosztás ingyenes mind két fél részéről a fizetős kártyaszerverekről igen sok rémhírt hallani… Nagyon sok átverés van a témában. A leg klasszikusabb, hogy 3-6 vagy több havi díjat előre kérnek, aztán 1 hét után nem működik tovább… Lehet reklamálni, csak nem érdemes. Én nem tudok olyan szerverről, ami évek óta működne, általában ezek tiszavirág életűek. A másik nagy gond, hogy általában ezek PayPal vagy hasonló banki szolgáltatás használva kérik a pénz befizetését, aminek ugyebár nyoma van. Ha lebukik a szerver (márpedig lebukik, mert vannak hatóságok, akik direkt pályáznak az ilyenekre, és ugyebár a működésükből fakadóan ezek nem tudnak teljesen „fű alatt” működni), akkor az üzemeltető segítségével, névvel, címmel a hatóság birtokába kerülhet a felhasználók listája….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése