2012. január 15., vasárnap

Gyakran ismételt kérdések - 3. rész

Mi az a hop ?
Kártyamegosztásban a szintet, vagy másként a távolságot határozza meg az adott kártyától. A hop0 azt jelenti, hogy itt helyben van a kártya (ezt a gyakorlatban inkább local-nak hívják), a hop1: egy kapcsolódási pontra van a kártya (vagyis pl. a partner lokális kártyája, akihez én csatlakozom), a hop2: két csatlakozási pontra van (pl. a partner partnerének a kártyája), és így tovább.
Fontos megjegyezni, hogy ha a saját rendszerünkben pl. Oscam-ot használunk kártyaszervernek, és ehhez kapcsolódik a CCcam, akkor az is növeli egyel a hop számot, vagyis a partnerünknek úgy látszik, hogy a lokális kártyánk hop2-ben van ! (Amúgy erre a konkrét példára éppen van megoldás)
A gyakorlat azt mutatja, hogy hop3 felett már úgy megnő a PING idő, hogy az adott kártyát nem tudjuk használni, mert mire megérkezik az ECM válasz, már érvénytelen, vagyis nem tudja dekódolni a képet. Természetesen vannak ellenpéldák, amikor a hop4 vagy akár hop5-ös kártyákat még vígan tudunk használni, de csak akkor, ha a PING idők alacsonyak.

Mi az a  PING ?
Mérőszám, ami azt az időt jelöli, amíg egy adatcsomag fizikailag megteszi a távolságot a célig. Eredetileg olyan (Unix ) program amivel ellenőrizhető hogy működik-e egy adott távoli géppel a kapcsolat, és ez milyen sebességgel történik. Értékét milliszekundumban (ms) rögzítik. Az Internet működéséből adódóan 3 mérésből 3 különböző értéket kaphatunk, hiszen az adatcsomagok különböző útvonalon haladhatnak, épp ezért érdemes átlagos értékkel számolni.


Miért fontos az alacsony PING érték ?
Nagyon egyszerű: ha alacsony a PING érték, gyorsabban kapunk ECM/EMM adatokat (is) (legalábbis elméletben, mert az ECM válasz előállításnak is van késleltetése).  De ez fordítva is igaz, ha magas a PING érték, lassabban kapunk ECM adatokat. Ez azzal jár, hogy pl. a hop1-ben levő kártya a PING ideje miatt olyan mintha hop3-ban lenne.

Mit lehet tenni, ha magas a PING érték ?
Attól függ, mi okozza. Ha a célszámítógép/kártya túlterhelése okozza, akkor jelezni kell a partnernek, akinek tehermentesíteni kell(ene) azt. Ha az okozza, hogy a mi saját routerünkben feltorlódnak az adatcsomagok, akkor előnyben kell részesíteni kell a többi eszközhöz képest a sharingra használt eszköz (helyi) IP címét.
Ha a fentiek közül egy intézkedés sem jön be, akkor a magas PING értéket vélhetően az okozza, hogy köztünk és a cél között túlságosan nagy távolságon keresztül utaznak az adatcsomagok. Ebben az esetben túl sok mindent nem tehetünk

Mi az a CW (Control Word, ellenőrző szó)?
Kódszó. A kódolás-dekódolás tejes folyamata titkosítva történik, ezeket a titkosított üzenetek a CW-k. A DVB jel helyreállításának vezérléséhez használt CW általában 10-20 másodpercenként változik. A kódszavak rendszerint 8-16 byte méretűek.

Mi az az ECM (Entitlement Control Message, jogosultság ellenőrző üzenet)?
Adatcsomag, ami a TV adás adatfolyamával (stream) érkezik, és feladata az adatfolyam csomagonkénti dekódolása (csak az adatfolyamot dekódolja, magát az MPEG dekódolását (vagyis a kép/hang dekódolását) a beltéri végzi). Az ECM csomagok ezen kívül még szolgáltatói,- programhivatkozási,- jogosultsági információkat is tartalmazhatnak ( ilyenek például: adott program- és csomagazonosító, titkosított változók, aktuális idő stb.)
A dekódolási folyamat részletesebben úgy néz ki, hogy a helyi műholdvevőn vagy sharing programon (és az Interneten) keresztül beérkezett ECM csomagot a kártya összehasonlítja a memóriájában tárolt előfizetési adatokkal és dönt az adott programhoz való hozzáférés jogosultságáról. Amennyiben a hozzáférés engedélyezett, a helyreállított CW-t kiküldi a CAM számára. Ha nem csak lokálisan nézzük a kártyát, akkor ezt a CW-t küldi vissza a partnernek a sharing program. Ha nincs megfelelő jogosultság, akkor nincs CW, vagyis a beltéri nem tudja dekódolni a stream-ot, eredménye: sötét a képernyő. Ez a ECM-CW folyamat általában az adatfolyamban található minden egyes adatcsomagnál megismétlődik (egy csomag általában 8-10 másodpercnyi TV adást tartalmaz), de lehetnek más megoldások is.
A fentiekből látszik, hogy nagyon sokan (többek közt én is…) hibásán használják a „ECM kérés sikeres/sikertelen” kifejezést, mert nem az ECM-et kérjük (hiszen az folyamatosan rendelkezésre áll a stream-ból), hanem az „ECM alapján CW kérés sikeres/sikertelen” kifejezést kellene használni. 
Az ECM-re adott CW-k előállításának is van egy időtartama, ami sok mindentől függ, de (ha engedik az eszközök) befolyásolhatóak a kártyaolvasó sebességével (vagyis megnövelem a kártyaolvasó MHz-ban megadott sebességét). Ezt az értéket pl. az Oscam-ban be lehet állítani (mondom, csak ha az olvasó és a kártya engedi) így ilyen módon gyorsítható az ECM válasz..

Mi az az EMM (Entitlement Managment Message, jogosultság kezelő üzenet)?
Ez is egy adatcsomag, ami szintén a TV adás adatfolyamával (stream) érkezik, de ennek az a feladata, hogy a kártya szoftverét frissítse. Mivel akár a teljes szoftver is frissíthető ilyen módon, az EMM csomag bármit tartalmazhat: kártya letiltása/engedélyezése, előfizetés aktiválása/tiltása, ECM algoritmus cseréje/frissítése, csatornák engedélyezése/tiltása stb. Az EMM csomagok titkosítása és címzése meghatározott felhasználók (akár egy felhasználó is lehet), vagy felhasználói csoportok kódkártyái számára történhetnek. Az EMM csomagok fogadásánál nincs válasz üzenet, mint az ECM-nél a CW, csak nyugtázás (ACK=acknowledgement). Az eredményét rögtön látni fogjuk az ECM-re adott CW-ben…
Az EMM-nek három fő típusa van:
  • EMM-G (global): minden kártyára íródik,a kártya memóriájában levő kulcsokat frissíti.
  • EMM-S (shared): kártyák csoportjaira íródik,a hozzáférés időtartamát frissíti.
  • EMM-U (uniqe): egy bizonyos kártyára íródik,engedélyezi és letiltja a hozzáférést.
Léteznek az ismeretlen célú üzenetek (EMM-Unknown), amit érdemes letiltani a kártyaolvasó programban (pl.Oscam), nehogy kellemetlenséget okozzanak...

Mi az a CCW (Constant Control Word)?
Állandósult ellenőrző szó, vagy másik nevén DCW (Direct Control Word).
Ha a szolgáltató ECM generátora valamely oknál fogva megáll (vagyis nem érkezik új ECM az adatcsomagban), az utolsó CW kulccsal nézhető a műsor, míg az ECM folyamat újra el nem indul. Volt már példa több napos megállásra is, de gyakran csak néhány óráig élnek ezek a kulcsok. Ilyenkor az ezt a funkciót támogató emulátoros készülékekbe beírva a kulcsot,nézhetővé válik az adás.

Ma az a PID (Packet Identifer)?
A műholdvevőbe érkező adatfolyam egyes csomagjai különféle adatokat tartalmazhatnak, ezeket azonosítani kell, erre való a PID. Külön PID-et kapnak a video és audió jelfolyamok (ezekből több is lehet) és az egyéb adatok (teletex, információs táblák, stb).
Az ECM PID (mint a neve is mutatja) azonosítja, hogy melyik jelfolyamra vonatkozik az adott ECM. Általában az audió és videó jelfolyam(ok) ugyanazt az ECM-et használják, de ez nem minden esetben igaz.

Milyen kódolások vannak ?
Összegyűjtöttem a leggyakrabban használt európai kódfajtákat:
A táblázat tájékoztató jellegű és közel se teljes körű.
Igen nagy szabadsága van a szolgáltatóknak, mert a DVB szabvány és így az ECM/EMM folyamat megengedi, hogy egy előfizetői csomagon belül a csatornáknak különféle kódolása legyen, de akár az is megoldható, hogy egy csatorna több kódolást használjon.
Mindegyik kódfajta alapvetően ugyanúgy működik, a különbség a kártyán futó (szigorúan titkos) szoftverben van.

Köszönet Mammut71-nek és Syrrus-nak a cikk létrejöttében nyújtott segítségért !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése