2011. március 29., kedd

Kártya szerver építése 3 - Operációs rendszer

Az első részben tisztáztuk az alapelveket a második részben pedig a hardvert, most telepísük az operációs rendszert.

Ha jobban utána nézünk nem sok választásunk van operációs rendszerek tekintetében. A Microsoft termékei nem igazán jöhetnek szóba ugyanis (túl azon hogy nem igazán teljesíti a stabilitásra vonatkozó alapelvet...)  a legtöbb szükséges programnak nincs Windows-os disztribúciója. Ha nem akarunk (nagyobb) kompatibilitási problémát egyedül a Linuxot választhatjuk. A Linuxon belül viszont bármelyiket. Annyi verzió van, hogy felsorolni is sok lenne...

Néhány gyakoribb kártyaszerverekre használt verzió:
  • Ubuntu / Kubuntu
  • Debian
  • Gentoo
  • Redhat
  • SuSE
Én most az Ubuntu/Kubuntu disztribúciót fogom használni, de mint mondtam, bármelyik megfelelő, az eltérés köztük (főleg parancssor tekintetében) minimális.Azért eset erre a választásom, mert igen jó a magyar nyelvű dokumentációja (igaz, a többi se panaszkodhat)

Az Ubuntu és a Kubuntu között annyi különbség van, hogy az első Gnome a második KDE grafikus felületet használja. Ha érdekel a téma, nézzünk körül a Neten, de most elég annyi, hogy a Gnome a puritánabb, és stabilabb felület, a KDE pedig a dizájnosabb, több erőforrást igénylő, de nem annyira stabil verzió. (Ha ezt olvassa egy KDE guru, akkor biztosan csuklik az összes család tagom...). Vannak még további verziók is (pl. a Xubuntu, ami a Xfce nevü grafikus felületet használja), de ezekkel most nem foglalkozom.


Kártyaszerver esetében fő cél a stabilitás, és nem a 2D/3D effektek így én az Ubuntut javaslom.

A telepítés folyamán szükségünk lesz monitorra, billentyűzetre és egérre, de miután mindent beállítottunk szükségtelenné válnak.

1. letöltés
Kezdjük ! Első lépés hogy töltsük le az Ubuntu legújabb 32 bites verzióját a http://ubuntu.hu/ -ról. A 64 bitest azért nem javaslom, mert egyes sharig programokkal kompatibilitási gondjaink lehetnek.

Ha letöltöttünk kapni fogunk egy ISO fájlt, amit kiírhatunk CD-re a telepítéshez. Ha van CD/DVD-ROM a rendszerünkben (akár ideiglenesen is) használjuk azt., de ha nincs, itt az első probléma: Hogyan telepítsük ? Szerencsére nem olyan nagy a gond. Ubuntut lehet telepíteni USB-s pendrive-röl, amit úgy készíthetünk, hogy a letöltött Ubuntu ISO-t mountoljuk egy virtuális CD-ROM-ba (pl. Daemon Tools segítségével) , majd usb-creator.exe segítségével készítsünk egy bootolható rendszert egy minimum 1 GB-os pen driver-ra. A kártya szerver setup-jába ne felejtsük beállítani, hogy előszór USB-röl bootoljon.


2. telepítés
Indítsuk el a kártya szervert és kezdjük meg az Ubuntu telepítését.


A telepítés folyamatán a Ubuntu nagyon jól végigvisz, nem igazán kívánok most erre kitérni. Egyetlen fontos lépés van, amikor kérdi, válaszuk ki hogy a teljes merevlemez használja fel a telepítéshez. A root jelszót nehogy elfelejtsük ! :)

3. magyarítás
Először is csatlakoztassuk a kártya szerverünket az internethez, és győzködjünk meg, működik-e a net kapcsolat (pl. a Firefox segítségével)

Lépjünk be az uj operációs rendszerünkbe a megadott jelszavunkkal. Vélhetően angol lesz a kezdeti nyelv, de előfordulhat, hogy rögtön magyarul köszön ránk, ez verzió függő. Ha angol lesz az alapnyelv akkor magyarítsuk, az alábbiak szerint.
(felső menü) System /  Administration / Language support

Itt válasszuk az Install /Remove Languages majd a listáról válasszuk ki a Hungarian nyelvet.

A telepítés indításához nyomjuk meg az Apply changes gombot. Kérni fogja a root jelszót, amit adjunk meg. Telepítés után a Text fülön válasszuk ki a magyar nyelvet alapértelmezett nyelvnek.
Némi gondolkodás után újra kell indítani a gépet. Az újraindítás után meg fogja kérdezni frissítheti-e a szabvány mappákat magyar nyelvre. Válaszoljunk "nevek frissítésével".

4. frissítés
Tegyük naprakésszé a rendszerünket a Rendszer / Amninisztáció /Frissitéskezelö segítségével.
Ne is  állítsunk semmit, csak fogadjuk el a felajánlott frissítéseket a Telepítés gombbal. Ismét kérni fogja a root jelszót, amit adjunk meg. A telepítés súlyos percekig tarthat, és utána vélhetően újra kell indítani a gépet.

Újraindítás után gyönyörködhetünk a naprakész Ubuntu rendszerünkben ! :)

Folyt köv.

A következő részben a rendszer finombeállításait végezzük el.

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Épp most rendeltem meg az alkatrészeket a szerveremhez.
    Alig várom a folytatást.

    üdv.

    VálaszTörlés
  2. Ha lesz időm még ma jön a folytatás !

    VálaszTörlés
  3. nem kotelezo az Ubuntu linux distribucio barmilyen mas linux distributio megfelel.
    Nekem peldaul mandriva alatt fut egy eve mar stabilan.

    VálaszTörlés
  4. Persze ! Azt írtam a cikkben is, hogy bármelyik Linux megfelelő. Csupán ízlés dolga.

    VálaszTörlés