2011. március 28., hétfő

Kártya szerver építése 2 - Hardver

Az első részben tisztáztuk az alapelveket és a célokat, most nézzük milyen hardver kell a megvalósításhoz.

Alapelv, hogy gyakorlatilag bármilyen régi, de még működőkepés gép megfelel kártya szervernek. Persze, azért az x86-os vagy az x64-es architektúra javasolt, de nem feltétel. ARM és MIPS konfigurációkra is vannak publikációk, bár azokat csak guruknak javasolom.

A legelső kártyaszerver kísérletem ez volt:

Ez egy régi Linksys WRT54GL router, DD-WRT szoftverrel (ez egy spéci Linux), meg némi MOD-al: van benne 1 GB-os SD kártya, COM port (hátul), plusz hűtőborda, hőmérő és ventilátor szabályozóval.
 
Nem volt rossz ötlet, de igen gyengécske a router procija: 20 partnernél mát 80-90 %-on volt a terhelés. Arról nem is beszélve, hogy ezen nem standard Linux futott, úgyhogy időként a hajam égnek állt. Igen hamar a polcon kötött ki....

Kártyaszerver építésénél már nem mellékes szempont a fogyasztás, hiszen a szerverünk folyamatosan menni fog (régi Pentium II-es alaplapok itt elvéreznek...). A másik szempont a zaj. Ez nem mindenkinek fontos, hiszen ha egy zárt "sufniban" fog működni a gép, ott mindegy milyen zajjal teszi ezt, de általában nem ez a helyzet. Este igen hangos tud lenni egy "csapágyas" ventilátor.....

Vannak kész mini gépek, Linuxal, melyek szintét tökéletesek kártya szervernek, de általában drágák is. A második kártyaszerverem alapja egy kimustrált régi EPIA M1000-es alaplap volt, 512 MB RAM-al. HDD helyett egy 2 GB-os (!!) CF kártyát használtam CF-IDE átalakítóval. Ez is tökéletesen működött - az első túlfeszültségig. Aztán örök álomba szenderült....

Induljunk ki abból, hogy minden alkatrészt újonnan veszünk.

Nézzük, mi kell.
  • Alaplap.  Ha van lehetőséged, mindenképpen mini-ITX szabványút javasolok. Ez 17x17 cm-es mini alaplap, integrált CPU-val (nem cserélhető !) és videó vezérlővel. Én jelenleg 2 magos Atom CPU-val szerelt Intel D510MO alaplapot használok, és azon belül is a passzív hűtésűt. (Ára: 18 eFt)
  • Memória. Nem igazán lényeges, hogy gyors legyen, egy középkategóriás modell tökéletesen jó. Kapacitásra 1 GB untig elég, kisebbet már nem is nagyon találni. Én 2x1 GB DDR2-800-as RAM-ot használok (de csak azért, mert ez volt elfekvőben...) (Ára: 2x4 eFt)
  • Ház. Mivel általában nincsen szem előtt a szerver, mindegy milyet használunk, de mindenképpen jó hűtésű kell. Nekem viaLAN EPC2 mini-ITX házam van, paneltápegységgel.  (Ára: 10 eFt)
  • Tápegység. Mivel itt nincs szó combos videokártyáról, vagy izmos CPU-ról, nem kell nagy teljesítményű táp. Általában bőven 100 W alatt van a max terhelés. Számomra fontos volt, hogy a gép teljesen zajtalan legyen, ezért szóba se kerülhet, hogy ventilátor legyen a tápegységbe. A viaLAN EPC2 háznak megvan az a jó tulajdonsága, hogy beépített paneltápegysége van. Ez azt jelenti, hogy csak külső 12 voltot kell neki adni, amit a paneltáp átalakít az alaplap és a HDD részére. Így csak egy külső 230/12 voltos tápot vettem. Ilyet: (Ára: 9 eFt)
  •  HDD. Vicces, de ha valóban csak kártya szervernek használjuk Linux-al, akkor 2 GB bőven elég ! Mint említettem, nálam cél volt a hangtalanság, így nem "zajos" HDD-t, hanem hangtalan SDD-t tettem bele. A kis kapacitásúakat igen baráti áron meg lehet szerezni, és mivel ide nem kell túl sok gigabyte, a 2-8 GB-os modellek megfelelőek. Én másra is használom a gépet, kellet a több hely, így végül is Kingston SSD SATA2 16GB-os modellre esett a választásom.(Ára: 13 eFt)


  •  Kártyaolvasó. Nem kötelező elem, de ha kártyát akarunk osztani, akkor elkerülhetetlen. A sok típus közül én alapvetően a két leggyakoribb típust javaslom. Az egyik az USB-s SmarGo kártyaolvasó, másik az eredetileg COM1 portos, de USB-s verzióban is fellelhető Phoenix kártyaolvasó. Az COM portosnak az a hátránya, hogy külön táp kell neki, viszont ezt a portot általában semmire nem használjuk. Az USB-s könnyen telepíthető, nem kell neki külön táp, viszont a Linuxban problémásabb a konfigurálása. Ha áttesszük egy másik USB csatlakozóba, a konfigurációt is módosítani kell, különben nem kezeli a program az olvasót. Bármelyik modell tökéletesen teszi a dolgát, de én az olcsóbb és akár házilag is elkészíthető, Phoenixet javasolom. Ennek elég baráti az ára. (5-10 eFt)


Ennyi ! Monitor, billentyűzet, egér (esetleg CD/DVD-ROM) csak a telepítés/beállítás időtartamára kell, utána nem, így ezeket nem is számolom.

Így néz ki összeszerelve a kártyaszerver (klikkre megnő):

A kártyaolvasót a 2.5"-os ODD helyére (az SSD fölé) egyszerű kábelkötegelővel rögzítettem. Így néz ki (klikkre megnő):

Névleges nyugalmi áramfelvétel (230 voltos oldalon):

Vagyis: 230x0,122=28,06 W ! Nem rossz ! Ez az üzemi normál teljesítménye, maximálisan 30 W-ot mérten, de azt csak néhány másodpercre. Ráadásul teljesen halk, és villámgyors :)

Nézzük a költségvetést:
  1. Alaplap: 18 eFt
  2. Memória: 8 eFt
  3. Ház: 10 eFt
  4. Táp: 9 eFt
  5. SSD: 13 eFt
  6. Kártya olvasó: ~10 eft
ÖSSZESEN: 68 eFt

Szerintem egyáltalán nem vészes. Ha csak új alkatrészeket használunk akkor is 70 eFt-ból kihozható egy kártyaszerver, de természetesen használt alkatrészekkel tovább csökkenthetőek a költségek. Nem elfelejteni, hogy a gép később egyéb célokra is használható (pl. backup szerver, e-mail szerver, Web-szerver stb.) mivel (a fenti konfigurációval) 5-6 %-os CPU terheléssel elketyegnek a CAM programok, vagyis bőven van még kapacitás !


Folyt köv.

A következő részben a rendszer telepítésével és beállításával foglalkozunk.

    4 megjegyzés:

    1. Szia!

      Szeretném megkérdezni tőled, kártya szerver tud működni
      meglevő cam modulon keresztül?
      Van egy technotrend S2-3200 kártyám Linux alatt, kártya fogadóval, működik, nyitja a műsorokat.
      Ezt a kártyát szeretném tovább osztani másik tunner kártya felé.
      Üdv Robit

      VálaszTörlés
    2. Szia !

      Nem mozgok otthonosan a CAM modulokkal kapcsolatosan, de rossz hírem van: úgy tudom egyik CS program sem kezeli ezeket. Az egyik oka, hogy nem tudod bekonfigurálni, mivel a legtöbb CS progi COM vagy USB csatlakozón keres kártyaolvasót...

      dobd fel a témát pl. a sat.hu fórumán, hátha tud valaki okosabbat mondani.

      Üdv:
      Blasto

      VálaszTörlés
    3. Hello!
      Az lenne a kérdésem, hogy a kártya havi frissítését, hogy oldod meg, ha nincs lnb bemenet a gépen?

      VálaszTörlés